Ubytki w zębach trzonowych mogą prowadzić do chorób dziąseł
Każda osoba, która myje i nitkuje zęby, doskonale wie, że prawidłowe czyszczenie zębów trzonowych jest zdecydowanie trudniejsze niż dbanie o higienę zębów przednich. Na powierzchni zębów trzonowych znajdują się rowki i wypustki, które pomagają przeżuwać pożywienie, jednak pomiędzy nimi mogą zbierać się drobne cząstki jedzenia. Ich nagromadzenie zwiększa ryzyko występowania ubytków oraz bakterii w płytce nazębnej, co może prowadzić do pojawienia się chorób dziąseł.
Przyczyny bólu zębów trzonowych
Próchnica nie rozwija się z dnia na dzień. Jeśli jednak zaniedbujemy nitkowanie przez wiele lat, pozwalając, by płytka nazębna gromadziła się na zębach, bakterie oraz wytwarzane przez nie kwasy będą oddziaływały destrukcyjnie na szkliwo zębów. Nieusuwana płytka nazębna może powodować rozwój próchnicy wewnątrz zęba, niszcząc jego miazgę oraz nerwy. Ten rodzaj postępującej próchnicy może objawiać się bólem i opuchlizną, a w skrajnych przypadkach może nawet prowadzić do utraty zębów.
Jak szybko tworzy się płytka nazębna?
Nawet 20 minut wystarczy, by bakterie przekształciły fermentujące węglowodany (czyli cukry, które są składnikiem gotowanych pokarmów skrobiowych) w płytkę nazębną. Pamiętaj, żeby dokładnie oczyszczać zęby trzonowe przy użyciu szczoteczki i nici dentystycznej.
Aby pozbyć się bakterii oraz płytki nazębnej, ważne jest nitkowanie powierzchni wokół zębów trzonowych. Jeśli masz problem z dokładnym czyszczeniem tych obszarów, zastanów się nad użyciem flossera lub flossera elektrycznego.